Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Orzechy posiekaj drobno, włóż do miseczki, dodaj uprzednio namoczone rodzynki, żurawinę i miód, wymieszaj.
Jabłka umyj, osusz, wierzchy zetnij. Łyżeczką wydrąż gniazda nasienne.
W połowie jabłek zrób nacięcie nożem, aby w czasie pieczenia owoce nie rozpadły się.
Jabłka napełnij masą z rodzynek, miodu i orzechów.
Naczynie żaroodporne cienko posmaruj masłem, ułóż w nim jabłka i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C.
Piecz ok. 20 minut.
Białko ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, ubijaj, dodaj kisiel (proszek) i jeszcze przez chwilę ubijaj. Bezę nałóż na jabłka.
Piecz jeszcze przez ok. 10 minut.
Wyjmij naczynie, przestudź troszkę jabłka. Podaj ciepłe, ale nie gorące.
Możesz podać z kulką lodów waniliowych.